Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι έγκυες πρέπει να ακολουθούν μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, που να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αλλά και λίπη.

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για την πρόσληψη όλων των απαραίτητων στοιχείων, όμως εάν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Βέβαια, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που τις παρακολουθεί, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι τα συμπληρώματα αυτά αντικαθιστούν έναν σωστό τρόπο διατροφή, μια και απλά διασφαλίζουν ότι, γίνεται καθημερινή λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι, λειτουργούν καλύτερα όταν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και δεν είναι υποκατάστατο αυτής.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καθώς και τα τρόφιμα στα οποία υπάρχουν:

Βιταμίνη Α και βήτα – καροτίνη (770mcg)
Τι κάνει: Βοηθά τα οστά και δόντια να αναπτύσσονται
Που υπάρχει: Συκώτι, γάλα, αυγά, καρότα, σπανάκι, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, μπρόκολο, πατάτες, κολοκύθι, κίτρινα φρούτα, πεπόνι.

Βιταμίνη D (5mcg)
Τι κάνει: Βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο και το φώσφορο, προάγοντας την καλή υγεία των δοντιών και των οστών.
Που υπάρχει: Γάλα, λιπαρά ψάρια, ηλιοφάνεια (έκθεση του δέρματος στον ήλιο).

Βιταμίνη Ε (15mg)
Τι κάνει: Βοηθά στη μορφοποίηση και χρήση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των μυών.
Που υπάρχει: Φυτικά έλαια, φύτρα σιταριού, ξηροί καρποί, σπανάκι, εμπλουτισμένα δημητριακά.

Βιταμίνη C (80-85 mg)
Τι κάνει: Είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τους ιστούς από βλάβες και βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο. Παράλληλα συμβάλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Που υπάρχει: Εσπεριδοειδή, πιπεριές, πράσινα φασόλια, φράουλες, παπάγια, πατάτες, μπρόκολο, ντομάτες.

Βιταμίνη B1 (1,4 mg)
Τι κάνει: Ανεβάζει το επίπεδο της ενέργειας και ρυθμίζει το νευρικό σύστημα.
Που υπάρχει: Ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα δημητριακά, φύτρο σιταριού, κρέατα οργάνων, αυγά, ρύζι, ζυμαρικά, μούρα, ξηροί καρποί, όσπρια, χοιρινό κρέας.

Βιταμίνη B2 (1,4 mg)
Τι κάνει: Διατηρεί την ενέργεια, την καλή όραση και το υγιές δέρμα.
Που υπάρχει: Κρέατα, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά.

Βιταμίνη B3 (18 mg)
Τι κάνει: Προάγει το υγιές δέρμα, τα νεύρα και την πέψη.
Που υπάρχει: Εμπλουτισμένα δημητριακά, ψωμί, κρέας, ψάρια, γάλα, αβγά, φιστίκια.

Βιταμίνη B6 (1,9 mg)
Τι κάνει: Βοηθά στη μορφοποίηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και με την πρωινή αδιαθεσία.
Που υπάρχει: Κοτόπουλο, ψάρια, συκώτι, χοιρινό κρέας, αυγά, σόγια, καρότα, λάχανο, πεπόνι, μπιζέλια, σπανάκι, φύτρο σιταριού, ηλιόσποροι, μπανάνες, φασόλια, μπρόκολο, καστανό ρύζι, βρώμη, πίτουρο, φιστίκια, καρύδια.

Φολικό οξύ / Φυλλικό οξύ (600 mcg)
Τι κάνει: Βοηθά στην υποστήριξη του πλακούντα, και αποτρέπει την δισχιδή ράχη και άλλες ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Που υπάρχει: Πορτοκάλια, φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, τεύτλα, μπρόκολο, κουνουπίδι, εμπλουτισμένα δημητριακά, μπιζέλια, ζυμαρικά, φασόλια, καρύδια.

Ασβέστιο (1.000 - 1.300 mg)
Τι κάνει: Δημιουργεί γερά οστά και δόντια, προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και βοηθά στη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
Που υπάρχει: Γιαούρτι, γάλα, τυρί cheddar,  γάλα σόγιας, χυμούς, ψωμί, δημητριακά, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κονσερβοποιημένα ψάρια με κόκαλα.

Σίδηρο (27 mg)
Τι κάνει: Βοηθά στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, αποτρέπει την αναιμία, το χαμηλό βάρος γέννησης και έναν πρόωρο τοκετό.
Που υπάρχει: Μοσχάρι, χοιρινό, ξερά φασόλια, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα, φύτρο σιταριού, αλεύρι βρώμης ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Πρωτεΐνες (71 mg)
Τι κάνουν: Βοηθούν στην παραγωγή των αμινοξέων και στην επιδιόρθωση των κυττάρων.
Που υπάρχει: Στα περισσότερα ζωικά τρόφιμα, κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, όσπρια, ξηροί καρποί.

Ψευδάργυρος (11-12 mg)
Τι κάνει: Βοηθά στην παραγωγή της ινσουλίνης και των ενζύμων.
Που υπάρχει: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα δημητριακά, στρείδια, γαλακτοκομικά προϊόντα.